Mátka farsangi mulatság/ Mátka’s Carnival Festivities

A régi időkben farsang utolsó hétvégéjén, a Hamvazószerdát megelőző napokban a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, búcsúztatták a telet. A jelmezes felvonulások eredete egy babonához köthető, miszerint a rövid nappalok és hosszabb éjszakák előcsalogathatják a rossz szellemeket, így a falu lakói maskarákkal igyekeztek elűzni azokat.

Farsangkor azonban nem csak a színes maszkok, de ízletes ételek is jellemzőek voltak, mi pedig újra gondoltunk pár tradicionális receptet, amiket a február 21-23 közötti Mátka Farsangi mulatság hétvégénken te is megkóstolhatsz. Lesz itt malacleves és kacsacomb, no meg az elmaradhatatlan szalagos farsangi fánk is, amiket kizárólag ezen a hétvégén kínálunk.

 

Asztalfoglalás: +36 30 292 0491

Tarts velünk és búcsúztassuk együtt a telet!

 

EN/

In the good old days, on the last weekend of farsang (carnival), prior to Ash Wednesday, people spent their days and nights down at the community house, where they danced and sang cheerfully, as a kind of farewell to winter. According to the superstition – from which the masquerade origins – the short days and the even longer nights lure malicious spirits out; to fight them, the locals donned costumes hoping it would banish the spirits forever.

The carnival celebrations included a delicious feast, in addition to the colourful masks and costumes. This year we rethought a few of the traditional recipes, which you can try out yourself between the 21st and the 23rd of February at Mátka’s Farsang Festivities. There’s going be pig soup, and duck thighs, and of course the inevitable traditional doughnut, which is served exclusively this weekend.

 

To make reservations: +36 30 292 0491

Join us in the celebration, and let’s say Goody-bye to winter together!